Składniki:
1,5 szkl. mąki, 1 jajo, 1 szkl. mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 5 jabłek średniej wielkości, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mąkę, mleko, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cynamon dobrze wymieszać. Następnie obrać i zetrzeć na tarce jabłka (duże oczka). Starte jabłka dodać do masy i wymieszać. Następnie na rozgrzany olej nakładać łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączyć racuszki i posypać cukrem pudrem.
Jak podawać?
Racuszki można podawać z marmoladą, cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Najlepiej smakują do kawy, herbaty lub cappuccino.
Uwagi:
Uważać, by olej nie był za gorący, bo placuszki z wierzchu się spalą, a w środku ciasto będzie surowe. Lepiej jest je troszkę dłużej podsmażyć, niż spalić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | katarznagaj |