Składniki:
2 puszki mleka skondensowanego, 8 paczek herbatników, 2 budynie śmietankowe (na 3/4 l wody Gellwe), 1 margaryna (Kasia), 2 op. śmietany kremówki (2 x 500 ml), 2 op. śmietan-fix lub łyżka żelatyny, 2 czekolady mleczne, 4 szkl. mleka.
Jak przyrządzić?
Puszki z mlekiem ugotować 1 dzień wcześniej (zakryte wodą, ok. 3 godz.). Śmietana musi być dobrze schłodzona. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, następnie troszkę podgrzać. Budynie, margarynę i 4 szkl. mleka połączyć, zrobić krem budyniowy. Ubić śmietanę. Na blachę położyć warstwę herbatników, a na nich rozsmarować mleko z puszek. Następnie ułożyć warstwę herbatników, a na nich krem budyniowy i przykryć znów herbatnikami.Herbatniki posmarować ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Potrzebne przybory:
blaszka, mikser, miski, łyżki
Jak podawać?
Najlepiej do kawy nielubianym koleżankom ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | cindy |