Składniki:
0,5 kg krewetek królewskich świeżych lub mrożonych, 2 puszki pomidorów, czosnek w proszku, świeża natka pietruszki, oliwa z oliwek, rosołek rybny w proszku Knorr, białe wino wytrawne, pepperoni w proszku lub słodka papryka, makaron spaghetti.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron. Do dużej patelni lub garnka wlewamy oliwę, aby zakryła dno. Dodajemy 2 szczypty rosołku rybnego, czosnek i pepperoni, i zaraz wrzucamy krewetki. Posypujemy natką i smażymy 5 min. Polewamy białym winem i gotujemy, aż krewetki nabiorą czerwonego koloru. W osobnym garnku na oliwie gotujemy pomidory z puszki, aż stracą smak i zapach surowizny. Łączymy z krewetkami, chwilę gotujemy i na koniec mieszamy ze spaghetti. Posypujemy całość natką pietruszki.
Jak podawać?
Podajemy z białym winem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | KARI |