Składniki:
Mąka, mleko, jajko, kakao (może być Nesquick), cukier, sól, oliwa z oliwek, trochę startej drobno czekolady.
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto na naleśniki - na początku zmiksować mąkę z jajkiem, dodawać stopniowo mleko (ja dodaję sojowe o smaku wanilii), szczyptę soli, trochę cukru i łyżeczkę oliwy. Na końcu delikatnie rozprowadzić w cieście wiórki czekolady. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę oliwy, rozprowadzić na patelni. Nalewać ciasto na rozgrzany olej, by cieniutką warstwą pokryło dno patelni. I smażyć jak zwykłe naleśniki.
Potrzebne przybory:
patelnia teflonowa, mikser, pędzelek do oliwy, drewniana łopatka
Jak podawać?
Podawać z lodami waniliowmi lub śmietankowymi, sosem malinowym (lub innym lekko kwaskowatym) i płatkami migdałów. Dobrze smakują z białym twarogiem z dodatkiem owoców, pyszne są jeszcze ciepłe.
Uwagi:
Składniki dobieram zwykle na wyczucie, zwykle około 3 łyżek mąki na 1 jajko, do tego 3 łyżeczki kakao, mleko do uzyskania lejącej konsystencji śmietany. Dla łasuchów do ciasta można dodać wiórki kokosowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 szt. |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gosia |