Składniki:
4 duże białe części pora, szklanka startego żółtego sera, łyżka oliwy, sól, cukier. Sos: szklanka kwaśnej śmietany, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka keczupu, łyżeczka mąki, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dokładnie umyte białe części pora wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli, cukru i łyżki oliwy, gotujemy odkryte na niewielkim ogniu przez 10-12 minut (powinny być miękkie, ale nie rozgotowane). Wyjmujemy łyżką cedzakową na deseczkę, kroimy wzdłuż na połowę i układamy, stroną przeciętą do góry w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z koncentratem, keczupem, dodajemy mąkę i przyprawy. Sos powinien mieć zdecydowanie pikantny smak z wyczuwalną nutą pomidorową. Przygotowane pory zalewamy sosem, posypujemy warstwą sera i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220 stopni piekarnika na 15-20 minut (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Potrawa jest gotowa, gdy na powierzchni utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Nakładamy porcje i bardzo gorące podajemy. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasia |