Składniki:
2 szklanki mąki, 6 jajek, 1 i ½ szklanki cukru, 6 łyżek oleju, ¾ kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki kakao, ½ szklanki maku, 1 kisiel czerwony. Ser gotowany: 1 kg twarogu, 4 jajka, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 2 łyżki mąki kartoflanej.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Całość podzielić na cztery części, do jednej dać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej mak, a do czwartej kisiel w proszku. Ciasto wylać na blachę paskami i upiec. Po upieczeniu przekroić na pół i przełożyć gotowanym serem. Ciasto obrócić, tak aby w miejscu paska z kokosem był pasek z kakao, aby ciasto uzyskało ciekawy wygląd. Masa serowa:Ser zmielić, dodać pozostałe składniki oprócz budyniu i gotować na wolnym ogniu przez chwilę, a następnie wlać rozpuszczony w mleku budyń z mąką kartoflaną, energicznie mieszając. Gorącą masą serową przełożyć ciasto, a górę dowolnie ozdobić, np. polewą czekoladową.
Potrzebne przybory:
mikser, maszynka do mielenia sera
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lila |