Składniki:
1 opakowanie kaszy kuskus, 1 cukinia, 1 mały bakłażan, 1 średnia cebula, 1/2 świeżego ogórka, 2 pomidory (sparzone i bez skóry), 1 duża lub 2 małe cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię, bakłażana, pomidory, cebulę i ogórek obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze części, tak aby mikser doskonale sobie poradził ze zmiksowaniem warzyw. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, na końcu dodając posiekaną natkę pietruszki. Do "papki warzywnej" dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy surową kaszę kuskus, a więc przesypujemy ją z opakowania do naczynia i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Potrzebne przybory:
nóż, mikser lub blender, miska lub inne podobne naczynie
Jak podawać?
Jest to sałatka, więc najlepiej jako dodatek do dań z grilla zamiast pieczywa.
Uwagi:
Sos do tabule powinien być kwaśny. Smak ten uzyskamy po wyciśnięciu odpowiedniej ilości cytryny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 7-10 |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | Grzesiek |