Składniki:
2 kostki bulionowe Knorr z oliwą z oliwek i ziołami, 2 saszetki ryżu Uncle Ben's, trochę oleju, 15 dag boczku wędzonego gotowanego, 1/2 kg pieczarek, 4 pomidory, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory zalać gorącą wodą i zostawić. Kostki bulionowe rozpuścić w 3 szklankach wody, wysypać surowy ryż z torebek i gotować 10 minut. W tym czasie umyć i pokroić na niewielkie kawałki pieczarki, boczek pokroić w kostkę i wrzucić razem boczek i pieczarki na patelnię, podsmażyć na oleju. Następnie dołączyć do ryżu, nadal gotując. Pomidory obrać ze skóry, wydłubać środek i pokroić na małe kawałki, dodać do ryżu. Całość wymieszać dobrze, w miarę potrzeby dolać trochę przegotowanej wody, żeby ryż się nie przypalił, gotować aż do momentu uzyskania czerwonego sosu z pomidorów. Przyprawić. Tak ugotowane risotto podawać. Smacznego!
Potrzebne przybory:
ostry nóż, deska do krojenia, patelnia
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Edi |