Składniki:
Pierś kurczaka, puszka pomidorów bez skórki (lub 4 pomidory sparzone (bez skórki), pęczek koperku, mała śmietana 12% lub 18%, 4 łyżki oliwy + 2 łyżki masła (lub trochę więcej oliwy), 2 łyżki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, garść czarnych oliwek, sól, pieprz, bazylia.
Jak przyrządzić?
Pierś wyczyścić i pokroić w małe kawałki. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią.Na małej patelni podgrzać delikatnie 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wrzucić kurczaka. Wycisnąć ząbek czosnku (lub rozetrzeć ze szczyptą soli) i dodać do kurczaka. Na bardzo małym ogniu smażyć przez ok. 10 minut. Gdy kurczak się smaży, na większej patelni podgrzać delikatnie 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Dodać pomidory pokrojone w kawałki lub trochę zmiażdżone. Dodać drugi zmiażdżony ząbek czosnku, drobno posiekany koperek, łyżkę bazylii i pokrojone w plasterki oliwki. Z dużej patelni "odlać" trochę sosu bez pomidorów do garnuszka, dodać trochę mąki, wymieszać, dodać śmietanę i resztę mąki. W razie potrzeby rozrzedzić trochę sosem z patelni. Po wymieszaniu wszystkiego zrobi się jasny krem, wtedy wlać wszystko na dużą patelnię. Dodać kurczaka z małej patelni, wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze 5-10 minut, uważając, żeby się nie przypaliło.
Potrzebne przybory:
2 patelnie i garnuszek
Jak podawać?
Z ryżem i sałatą lub mizerią.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | SuperStefan |