Składniki:
6 udek z kurczaka, 1 mała cebula, 1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera naciowego, 1 czerwona papryka, 1 cytryna, 2-3 łyżki keczupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 surowe ziemniaki, natka pietruszki, liście selera, olej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Udka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę, seler i paprykę pokroić. Na spód brytfanny wlać odrobinę oleju, włożyć połowę jarzyn, dodac siekaną natkę pietruszki i liście selera. Na jarzynach ułożyć doprawione udka, polać keczupem i przecierem pomidorowym, następnie wyłożyć resztę pokrojonych jarzyn, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Podlać niewielką ilością wody, odstawić na 1 godzinę. Potem dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będę miękkie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ivona |