Składniki:
5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu/śmietany, 2 średnie ogórki, 4 rzodkiewki, 3 ząbki czosnku (ew. granulowanego), kilka łodyżek szczypiorku, i łyżka suszonej mięty, przyprawy: vegeta/sól, odrobina pieprzu.
Jak przyrządzić?
Ogórki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (do osobnych miseczek), poczekać, aż puszczą sok. Czosnek zetrzeć lub przecisnąć, szczypiorek drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem/śmietaną, dodać do tego odciśnięte ogórki, rzodkiewkę, czosnek, posiekany szczypiorek i pokruszoną miętę, doprawić. Wszystko dokładnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, miseczki, naczynie na gotowy sos, nóż
Jak podawać?
Trzeba dobrze go schłodzić, wtedy aromat mięty jest intensywniejszy. Sos wspaniale komponuje się z potrawami z grilla: mięsem, kiełbaskami, warzywami typu papryka, bakłażan. Stosuję go również jako dodatek do wędlin czy jajek na twardo. Smacznego!
Uwagi:
Być może nie każdy ma w domu suszoną miętę, więc można skorzystać z mięty do robienia naparów.Ważne, żeby ogórki i rzodkiewka były dobrze odciśnięte, bo sos zrobi się za rzadki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | zielonogórzanka |