Majonez czosnkowy (Aïoli)

Przepis kulinarny

Składniki:

4 ząbki czosnku, 4 żółtka, 200 ml oleju słonecznikowego, 200 ml oliwy, 2 łyżki musztardy Dijon, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Jak przyrządzić?

Czosnek rozetrzeć ze solą na miazgę. Dodać żółtka, musztardę, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszając energicznie trzepaczką, wlewać cienkim strumieniem lub łyżeczką mieszankę oliwy i oleju aż do uzyskania puszystego majonezu o żółtopomarańczowej barwie.

Jak podawać?

Sos ten użytkować jak zwykły majonez do sałatek, chleba, przystawek...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
AutorHszonszcz

Majonez czosnkowy (Aïoli): Podobne przepisy

Majonez czosnkowy (Aïoli): wypróbuj również

Powiązane Tematy