Pomysł na czosnkowy obiad
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCzosnek jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem do potraw. W zależności od preferencji i towarzyszących mu składników posłużyć może do przygotowania dań słodkich oraz pikantnych. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne potrawy z aromatycznym czosnkiem w roli głównej.
Czosnkowo-migdałowe gazpacho
Jedwabista i sycąca zupa gazpacho zachwyca niezwykłym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. To szybkie i proste danie przygotujesz przy pomocy:
- 1 szklanki blanszowanych migdałów,
- odrobiny mleka (do zamoczenia),
- 4 kromek białego chleba bez skórki, pokrojonego w kostkę,
- 4 ząbków czosnku,
- 1 i ¼ szklanki zimnej wody,
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 2 łyżek octu sherry,
- soli i pieprzu,
- posiekanych, prażonych migdałów do ozdoby.
Umieść migdały w misce i zalej mlekiem. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę (ewentualnie na noc). Następnie odsącz migdały, a w mleku zamocz pokrojony chleb i odstaw na 10 minut. Wyciągnij z miski chleb, jednak nie próbuj odsączać z niego mleka. Umieść w blenderze migdały, czosnek i chleb, a następnie połącz w gładką masę. W międzyczasie dodaj wodę, oliwę z oliwek i ocet sherry. Miksuj w celu dokładnego połączenia składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę chłodź przez co najmniej godzinę. Następnie wlej do misek i skropl odrobiną oliwy z oliwek oraz posyp pokrojonymi migdałami.
Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem
Jest to wytrawne danie główne, które najlepiej podawać z kaszą lub purée ziemniaczanym. Aby przygotować duszonego kurczaka, będziesz potrzebować:
- 1 kurczaka (ok. 2 kg), podzielonego na 8 części (bez skrzydeł),
- 2 łyżek i 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 dużej, posiekanej cebuli,
- 10 ząbków czosnku,
- ½ szklanki wytrawnego białego wina,
- 1 i ½ szklanki bulionu z kurczaka,
- 4 świeżych gałązek i 2 łyżek posiekanej szałwii,
- 1 i ½ kg wydrążonych pomidorów,
- soli i pieprzu do smaku.
Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Ustaw wolnowar na średnio wysoką temperaturę i podgrzej 2 łyżki oliwy. Następnie umieść w nim kurczaka (skórą do dołu) i przypiekaj przez 7–8 minut. Mięso powinnaś obrócić tylko raz, a po zarumienieniu przenieść je na talerz. Następnie umieść w wolnowarze cebulę, zmniejsz temperaturę do średniej i gotuj, od czasu do czasu mieszając, dopóki nie stanie się miękka i złocista (ok. 8 minut). Dodaj czosnek i gotuj kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wino i gotuj przez minutę. Dodaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek i bulion oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Umieść w wolnowarze kurczaka (skórą do góry) wraz z gałązkami szałwii. Na wierzchu ułóż pomidory i doprowadź całość do wrzenia. Następnie umieść wkładkę na dnie wolnowaru, przykryj i gotuj ok. 3 godzin. Na koniec przy pomocy łyżki przenieś kurczaka, pomidory i odrobinę czosnkowo-cebulowej mikstury na półmisek. Przyozdób danie posiekaną szałwią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze