Składniki:
Bekon, jajka, bułka, olej (do smażenia), parówki, cebula, musztarda, keczup i ew. pieczarki.
Jak przyrządzić?
Cienkie plasterki bekonu kładziemy na rozgrzany mocno olej i zmniejszamy ogień pod patelnią (do minimum). Wrzucamy pokrojoną w półtalarki cabulę i ew. pieczarki pokrojone w plasterki, jeśli ktoś lubi. Pilnujemy, żeby bekon się nie przypalił (przewracamy go), i staramy się mieszać pieczarki i cebulę. Po chwili kroimy wzdłuż parówki i w poprzek i wrzucamy na patelnię. Kiedy bekon zmniejszy już dość znacznie objętość, ale nie będzie jeszcze zbytnio chrupiący, wbijamy jajka, tak jak na sadzone (1 na osobę). Przykrywamy i tak dusimy, aż jajka się zetną, ale pamietając, że żółtko musi być półpłynne (na miękko). Tak przygotowane danie kładziemy na bułkę przekrojoną na pół. Polewamy musztardą i keczupem.
Jak podawać?
Od razu po usmażeniu, koniecznie na ciepło, inaczej jest niedobra. Uwaga: taka buła to straszna bomba kaloryczna, ja nigdy nie byłam w stanie zjeść całej. Smacznego:)
Uwagi:
Uwaga, bekon musi być wędzony i raczej nie solimy niczego, bo bekon wędzony jest sam w sobie bardzo słony. Można popieprzyć, ale musztarda i tak doda troszkę ostrości.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo bardzo wysoka |
Autor | ANULKA |