Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka, przyprawa do mięs i drobiu Knorr, brokuł - 1-2 szt., kapusta brukselka ok. 70-80 dag, 2 cebule czerwone, 70 dag pieczarek, ser żółty, majonez, czosnek, jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w paski i smażymy z przyprawą Knorra, studzimy. Brukselkę i brokuły gotujemy w osolonej wodzie, tak aby były lekko twardawe. Pieczarki smażymy, aż odparuje woda. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: kurczak wokoło naczynia, brukselka, cebula pokrojona w talarki, brokuły, pieczarki, na wierzch starty żółty ser. Tak zapiekamy około 30-40 min. Z majonezu i jogurtu robimy sos, dodając czosnek, który przepuszczamy przez praskę i lekko solimy. Proporcje według uznania (nie może być bardzo gęsty). Po wyjęciu z piekarnika podajemy zapiekankę, polewając sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | hektor |