Składniki:
1 kg mąki żytniej, 1 kg mąki pszennej, 6 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej, 1 kg miodu gryczanego, 500 g tłuszczu (smalec i masło pół na pół), szklanka wody, szklanka mleka, 4 szklanki i 4 łyżki cukru, 6 jaj, 100 ml spirytusu, przyprawy korzenne (2-3 łyżki - cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, anyż, lawenda, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie), łyżeczka soli, drobno posiekane orzechy, migdały i skórka pomarańczowa, 1 saszetka kawy zbożowej zaparzona w 1/4 szklanki wrzątku, 3 żółtka do posmarowania ciastek, ewentualnie kilka łyżek kakao.
Jak przyrządzić?
Sodę rozpuścić w mleku. Z 4 łyżek cukru przyrządzić karmel i rozprowadzić szklanką gorącej wody. Postawić na ogniu duży, teflonowy garnek, wsypać 4 szklanki cukru, zalać karmelem, dodać tłuszcz i miód. Powoli zagotować, mieszając, zebrać szumowiny, zestawić z ognia i dolać powoli spirytus. Oba rodzaje mąki (+ ewentualnie kakao) przesiać do wysokiego, emaliowanego garnka, dodać wcześniej uprażone i zmielone przyprawy korzenne i sól. Zalać ciepłą mieszaniną miodu, cukru i tłuszczu, bardzo dokładnie wymieszać. Dodawać po kolei: letnią kawę, sodę, jaja, orzechy i skórkę pomarańczową.Ciasto zagnieść rękoma w dużą kulę i pozostawić w emaliowanym naczyniu, podsypując mąką. Całość przykryć lnianą ścierką, zabezpieczyć przed insektami i wynieść do piwnicy lub spiżarni na 2-4 tygodnie. Kilka dni przed planowanym podaniem ciasto podzielić na 3 części - każdą z nich wywałkować na grubość kilku centymetrów, wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec 25-35 minur w mocno nagrzanym (200-250 stopni) piekarniku. Uwaga: Ciasto po upieczeniu wydaje się twarde jak kamień, wobec czego należy zostawić je w suchym miejscu (przygniecione) na 2-3 dni. Oczywiście można wcześniej posmarować placki gorącymi dżemami lub masą orzechową i składać lub pozostawić takie, jakie są (albo surowe, wywałkowane ciastka wykrawać foremkami).
Uwagi:
Ten przepis jest na 5 kg pierników (dla wieloosobowej rodziny) - radzę piec z dwa razy mniejszych ilości składników, w zależności od liczebności rodziny. Aby ciasto "poprawnie" sfermentowało podczas leżakowania w piwnicy, należy wykorzystać naczynie emaliowane BEZ ŻADNYCH USZKODZEŃ, ewentualnie garnki kamionkowe albo szklane.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 5 kg |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Hszonszczyk |