Składniki:
1 cukinia, 1 cebula, 1 łyżka tłuszczu (obojętnie, może być masło, olej albo oliwa), 2 pomidory, 1 żółta papryka, sól, pieprz, ewentualnie zioła, co kto lubi.
Jak przyrządzić?
Warzywa myję, cukinię kroję w kostkę, podobnie cebulę i paprykę. Pomidory obieram ze skórki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję warzywa, przyprawy i duszę do miękkości, jakieś 10-15 minut, tak żeby warzywa nie zrobiły się papką. Można dodać troszkę gorącej wody w trakcie duszenia. Tak przygotowane jarzyny dodaję do usmażonej polędwicy wieprzowej, ryżu czy makaronu. Na koniec wedle uznania można dodać troszkę koncentratu pomidorowego, ale to jak kto lubi.
Uwagi:
Prosta potrawa, wiem o tym, ale smaczna i można ją modyfikować na własny sposób.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | kaśka |