Składniki:
Młode liście szpinaku, suszona żurawina, rozdrobnione orzechy włoskie, sos winegret z octem balsamico (jeśli ktoś nie lubi, może być ocet jabłkowy lub winny, ale to już inna bajka).
Jak przyrządzić?
Umyć listki szpinaku, osuszyć (najlepiej odwirować w wirówce do sałaty), większe porwać na kawałki i ułożyć na półmisku. Posypać słuszną ilością posiekanych orzechów i suszoną żurawiną. Tuż przed jedzeniem polać winegretem. Leciutko przemieszać, aby sos dostał się do wszystkich liści.
Potrzebne przybory:
sitko do mycia, naczynie do zrobienia sosu
Jak podawać?
Najlepiej wyporcjowane na osobnych talerzykach (miseczkach) jako przegryzkę do ciemnego chleba z prawdziwym masłem lub do obiadu.
Uwagi:
Można dodać nieco koperku. Ostatnio zamiast żurawin wypróbowałam wersję z pokrojonymi truskawkami- inne, ale zaskakujące dobre w smaku. Tę sałatkę zajadają na lunch lub jako dodatek obiadowy moi znajomi z Kolorado.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | eea |