Składniki:
Kalafior świeży lub mrożony, kość schabowa/duża pierś kurczaka lub inna część kurczaka (żadnych Knorrów!), marchewka i pietruszka, szklanka zielonego groszku (byle nie konserwowego), szklanka kukurydzy z puszki, ziemniaki, śmietana 18%, koperek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar z kości schabowej i/lub części kurczaka w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy mięso. Świeży kalafior dzielimy na różyczki, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (ziemniaki, włoszczyznę i groszek wrzucamy nieco później niż kalafior). Wrzucamy kukurydzę. Zestawiamy garnek z kuchenki. Zaprawiamy śmietaną. Kroimy ostudzone mięso i wrzucamy do zupy. Na koniec dosypujemy do smaku sól, pieprz i posiekany koperek.
Potrzebne przybory:
garnek, tarka do warzyw
Jak podawać?
Można podać z makaronem zamiast ziemniaków.
Uwagi:
Proporcje i ilość składników zależne od smaku i liczby osób. Kostki Knorra czy inne kucharki, vegety, ziarenka smaku mają zakaz wstępu do tej zupy. Ta chemia tylko psuje smak wszelakich zup.Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |