Kalafiorowa pychota

Przepis kulinarny

Składniki:

Kalafior świeży lub mrożony, kość schabowa/duża pierś kurczaka lub inna część kurczaka (żadnych Knorrów!), marchewka i pietruszka, szklanka zielonego groszku (byle nie konserwowego), szklanka kukurydzy z puszki, ziemniaki, śmietana 18%, koperek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Gotujemy wywar z kości schabowej i/lub części kurczaka w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy mięso. Świeży kalafior dzielimy na różyczki, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (ziemniaki, włoszczyznę i groszek wrzucamy nieco później niż kalafior). Wrzucamy kukurydzę. Zestawiamy garnek z kuchenki. Zaprawiamy śmietaną. Kroimy ostudzone mięso i wrzucamy do zupy. Na koniec dosypujemy do smaku sól, pieprz i posiekany koperek.

Potrzebne przybory:

garnek, tarka do warzyw

Jak podawać?

Można podać z makaronem zamiast ziemniaków.

Uwagi:

Proporcje i ilość składników zależne od smaku i liczby osób. Kostki Knorra czy inne kucharki, vegety, ziarenka smaku mają zakaz wstępu do tej zupy. Ta chemia tylko psuje smak wszelakich zup.Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
AutorAneta

Kalafiorowa pychota: Podobne przepisy

Kalafiorowa pychota: wypróbuj również

Powiązane Tematy