Sos czosnkowy (różowy)

Przepis kulinarny

Składniki:

Śmietana 12%, keczup, sól, pieprz, czosnek (lub czosnek granulowany z torebki), świeża bazylia (lub suszona).

Jak przyrządzić?

Do śmietany dodać keczup (tak aby się zaróżowiła - porcja na oko to 2-3 łyżki na jedno opakowanie małej śmietany). Wycisnąć czosnek (lub wsypać z torebki granulowany) - ilość czosnku zależna od tego, jak ostry ma być sos. Do tego szczypta soli, pieprzu i posiekana bazylia (4 listki). Całość wymieszać - najlepiej smakuje po godzinie odstania w lodówce.

Jak podawać?

Świetny do kurczaka z grilla.

Uwagi:

Czosnek i bazylię można zastąpić mieloną papryką, chilli z torebki i oregano oraz pieprzem ziołowym - w ten sposób uzyskujemy pikantny sos chilli - też warto spróbować.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt3 zł
AutorAlinoe

Sos czosnkowy (różowy): Podobne przepisy

Sos czosnkowy (różowy): wypróbuj również

Powiązane Tematy