Składniki:
Śmietana 12%, keczup, sól, pieprz, czosnek (lub czosnek granulowany z torebki), świeża bazylia (lub suszona).
Jak przyrządzić?
Do śmietany dodać keczup (tak aby się zaróżowiła - porcja na oko to 2-3 łyżki na jedno opakowanie małej śmietany). Wycisnąć czosnek (lub wsypać z torebki granulowany) - ilość czosnku zależna od tego, jak ostry ma być sos. Do tego szczypta soli, pieprzu i posiekana bazylia (4 listki). Całość wymieszać - najlepiej smakuje po godzinie odstania w lodówce.
Jak podawać?
Świetny do kurczaka z grilla.
Uwagi:
Czosnek i bazylię można zastąpić mieloną papryką, chilli z torebki i oregano oraz pieprzem ziołowym - w ten sposób uzyskujemy pikantny sos chilli - też warto spróbować.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Alinoe |