Składniki:
- śmietana (nie za rzadka, nie za gęsta),
- cynamon mielony,
- cukier (może być waniliowy - dla wyjątkowych łasuchów).
Jak przyrządzić?
Do śmietany dodać odpowiednią ilość cynamonu (zależnie od gustu - ja sypię mnóstwo) i trochę cukru. Wszystko razem wymieszać tradycyjnie przy pomocy łyżki i kubka lub nowocześnie przy pomocy miksera.
Uwagi:
Przepyszny sos do wszelakich potraw na słodko, smakuje zawsze i każdemu. Ja osobiście, będąc cynamonowym maniakiem, polewam nim co tylko się da (w granicach rozsądku oczywiście) najczęściej jednak są to przeróżnego rodzaju pierogi - z truskawkami, białym serem, pyzy z nadzieniem truskawkowym lub śliwkowym, kopytka. To idealna i szybka metoda na urozmaicenie zwykłego makaronu lub ryżu, szczególnie jeśli w lodówce brakuje produktów.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andromeda |