Składniki:
- 1 paczka mrożonego groszku (nie z puszki!),
- kilka cebul średnich,
- może być 6 lub 7,
- z sześć lub siedem ząbków czosnku,
- oliwa z oliwek,
- makaron typu penne,
- sól.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy na cienkie talarki, czosnek też kroimy na małe cząstki, groszek wsypujemy do garnka zalewamy wodą tak żeby zakrywała groszek, gotujemy go, po chwili dodajemy cebulę- zazwyczaj jest jej sporo, oraz czosnek, dolewamy do tego dużą ilość oliwy z oliwek i baaaardzo długo gotujemy na małym ogniu, aż cebula woda i oliwa dadzą gęsty sos, musi być tylko groszek w sosie, wtedy łączymy z makaronem.
Jak podawać?
Łącząc z makaronem jeszcze w garnku.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | raczej mało |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | magdage |