Składniki:
5 dag drożdży,
1/2 łyżki cukru,
1/2 łyżki soli,
1 kg mąki,
1/2 szklanki oleju,
1 jajko,
1/2 l mleka
Jak przyrządzić?
Zaczyn:Ciepłe mleko wlać do miski, dodać sól, cukier i drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie do zaczynu dodać jajko i wsypywać mąkę, jednocześnie ugniatając ciasto ręką. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, ugniatać jeszcze przez 15 min, dodać olej, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 40-60 min. Po wyrośnięciu formować placki. Piec w temp. 200 stopni przez minimum 10 minut (dla pizzy na cienkim spodzie).
Uwagi:
Jeśli nie zużyjesz całego ciasta (a wychodzi go dość sporo), możesz śmiało je zamrozić.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 400 kcal / 400 g |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Emilia |