Składniki:
Biszkopt: 150 g mąki, 8 jaj, 2 łyżki kakao, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 budyń czekoladowy, 150 g cukru, 1 cukier waniliowy, aromat migdałowy, szczypta soli, wiśnie z kompotu z pestką. Krem: 3 szklanki śmietany 30%, 1 żelatyny, 1 łyżka cukru pudru. Poncz: 2 wazówki kompotu, kieliszek spirytusu.
Jak przyrządzić?
Mąkę, proszek, budyń, kakao, sól przesiać przez sito do misy. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać aromat i roztrzepać. Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, a później kryształ. Do białek dodać żółtka i wymieszać drewnianą łopatką, do tego dodać pół mąki, wymieszać delikatnie, ale energicznie, a potem resztę mąki. Wlać do tortownicy, piec 40 min w 180 stopniach. Biszkopt po ostudzeniu podzielić na 3 krążki. Wypukłą górę ściąć i zetrzeć na tarce - będzie do obsypania boków. Krem: źelatynę zalać pół szklanki wody i odstawić, aż napęcznieje. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno. Później cienkim strumykiem wlać żelatynę i dodać cukier. Krążki nasączyć ponczem, smarować śmietaną i układać gęsto wiśnie. Zostawić śmietany do posmarowania całego tortu i do dekoracji. Boki obsypać startym biszkoptem, a wierzch startą czekoladą. Na wierzchu dookoła zrobić równo 12 kwiatków z kremu i powkładać w nie wiśnie. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Potrzebne przybory:
mikser, misy, łopatka drewniana
Uwagi:
Bardzo polecam, goście Ci nie uwierzą, że Ty zrobiłaś go sama, będą zachwyceni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | kuchareczka |