Składniki:
kefir (małe opakowanie) lub zakwaszona śmietanka,
szklanka wody,
3 łyżki mąki,
masło, sól
Jak przyrządzić?
W garnku zagotowujemy wodę. Śmietankę lub kefir mieszamy w miseczce z mąką i następnie (cały czas mieszając, żeby się nie ścięło) dodajemy kilka łyżek (ok. 10) wrzącej wody. Przelewamy wszystko do garnka z resztą wody i doprowadzamy do wrzenia, nie przerywając mieszania.Na koniec solimy i dodajemy odrobinę masła. Gotowe!
Potrzebne przybory:
garnek, miseczka, łyżka lub inny przyrząd do mieszania
Jak podawać?
Podajemy zaraz po ugotowaniu. Smakuje ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Uwagi:
To zupa pamiętająca nasze babcie i ich babcie...Jest z nią podobnie jak ze szpinakiem; wzbudza dość silne emocje ;-)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | mimi |