Składniki:
1 kg schabu bez kości lub filetów z kurczaka,
3 łyżki oleju,
puszka brzoskwiń (850 g),
3 banany,
40 dag śmietamy kremówki,
4-5 łyżek keczupu (najlepszy niemiecki w pomarańczowym opakowaniu - b. pikantny z dodatkiem curry),
1 łyżeczka curry,
20 dag sera żółtego gouda - starty,
natka pietruszki - do dekoracji
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w plastry lub większą kosteczkę. Usmażyć na oleju. Po usmażeniu doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką - może być czosnek.Brzoskwinie odsączyć - pokroić w kosteczkę lub plastry, banany pokroić w plastry. Do żaroodpornego naczynia włożyć mięso i owoce.Przygotować sos: wymieszać śmietanę, keczuup, curry.Przygotowanym sosem zalać mięso i owoce. Posypać startym serem.Wstawić do piekarnika - zapiekać około 20-30 minut.
Jak podawać?
Podawać z ryżem (może być z dodatkiem kukurydzy i rodzynek).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Binka |