Kluseczki Galuszki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 350 g mąki,
- 2 łyżki tłuszczu - masła, oleju, oliwy lub smalcu (smalec najlepszy :),
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.

Jak przyrządzić?

Jajko rozbić, lekko posolić, wlać do głębokiej miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia i mieszając drewnianą łyżka powoli dolewać tyle wody aby powstało gęste ciasto, które łatwo można mieszać łyżką. Zostawić w ciepłym miejscu aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, w tym czasie należy zagotować w dużym garnku posoloną wodę. Łyżeczką maczaną we wrzątku należy nabierać ciasto i wrzucać do wrzącej wody - trzeba to robić szybko. Wyławiać po wypłynięciu + 2 minuty.

Jak podawać?

Podawać jako dodatek do gulaszu lub tak jak kopytka - z jakimś sosem.

Uwagi:

Ugotowane kluseczki przelać zimną wodą (zahartować)i wrzucić do rondla z rozgrzanym tłuszczem, krótko obsmazyć.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
Autorbromba

Kluseczki Galuszki: Podobne przepisy

Kluseczki Galuszki: wypróbuj również

Potrawy na walentynki - zupa z kluseczkami

... Potrawy na walentynki muszą mieć w sobie to coś, a właściwie nie coś, tylko afrodyzjak. Niewiele osób wie, że dawniej kobiety przyciągały do siebie mężczyzn, gotując im dania z czosnkiem. Spróbuj tego magicznego sposobu i zrób zupę czosnkową z ...

dawno temu

Zupa z lanym ciastem, czyli pomidorowa z kluseczkami

... strumieniem tak, by powstały kluseczki. Krok 7 Aromatyczna zupa z lanym ciastem, zupa pomidorowa z kluseczkami jest już gotowa. Wlej ją do talerza i ozdób pociętymi w paski listkami bazylii.   ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... ) to charakterystyczne, małe kluseczki. Najczęściej są stosowane jako dodatek do zup. Możemy je jednak wykorzystać jako zastępnik ziemniaków, czy ryżu, do dań głównych.  250g mąki,1 jajko,1 łyżka oleju,woda,sól   W misce ... małej łyżeczki ...

dawno temu

Makaron fusilli

... Rodzaj makaronu, który jest w formie poskręcanych kluseczek świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych czy owocowych. Z jakimi składnikami je łączyć, aby powstała z tego kompozycja pełna smaku? Dziś trzy pomysły na letnie ...

dawno temu

Jak zrobić pesto z bazylii i parmezanu?

... kolację, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i ugotować jędrne kluseczki. ... kolację, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i ugotować ...

dawno temu

Deser czekoladowy - dobry początek weekendu

... na sztywną pianę, dodając w trakcie łyżkę cukru. Krok 2 Zagotuj mleko w płaskim garnku. Krok 3 Teraz bardzo ważny moment przygotowywania tego pysznego deseru – musisz zrobić kluseczki z piany. Uformuj je ... Dokładnie wymieszaj otrzymaną masę i ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... , czyli makaron w kształcie rurek, które napełnia się mięsem mielonym. Taka potrawa, choć dość kaloryczna jest warta „dietetycznego grzechu”. Dziś kilka smakowitych pomysłów na przygotowanie tych charakterystycznych kluseczek. ... tych ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... to wyłącznie kluseczek, które dodawane są do polskiego rosołu. Obok różnych składników, z jakich przygotowywane są makarony, wskazać trzeba także na rozmaite kształty, które są im nadawane. Dana potrawa możne ...

dawno temu

Sałatka z krewetkami

... lub wstążki. Wybór kluseczek zależy tylko od nas. Krewetki należy ugotować i dodać do nich posiekaną cebulkę, sałatę lodową, paprykę czerwoną, a na koniec skropić sałatkę sosem vinaigrette ...

dawno temu

Pomysł na prezent: Sylwester w hotelu Sheraton

... morskimi perełkami i salsą pomidorowo-ananasową, kolorowa papugoryba o aromacie imbiru, serwowana z sosem z krwistej pomarańczy, krem z orzeszków ziemnych o aromacie zielonego curry i kluseczek ...

dawno temu

Jadłospis dla rocznego dziecka

... z kluseczkami. Na drugie danie zaserwuj mięsko z warzywami i ryżem. Ważne, aby w drugim daniu znalazły się produkty białkowe (mięsko, ryby, ser, jajka), węglowodanowe (ryż, kluski, kasze, ziemniaki ...

dawno temu

Szybkie dania z makaronem

... na ciepło. Można więc śmiało dodawać do niego ulubione składniki. Do ugotowanych wcześniej kluseczek można dorzucić np. odsączone z nadmiaru soku pomidory, czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki, starty ser ...

dawno temu

Sałatki owocowe

... makaronu to najlepiej wybrać ten, który jest też dość dekoracyjny, zwłaszcza, gdy sałatka będzie serwowana podczas letniego grillowania czy pikniku. Sprawdzi się zatem fusilli lub kluseczki w formie ...

dawno temu

Zupy mleczne

... powstały kluseczki. Kluski lane powinny gotować się około 3 minut od dodania ich do mleka. Gotowe kluski można podawać ciepłe lub ziemne z dodatkiem cukru i cynamonu. Kasza manna na mleku ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... , bulionem lub winem i dusimy z przyprawami. Najbardziej znany pörkölt robimy właśnie z wołowiny, ale są także odmiany drobiowe, wieprzowe czy nawet rybne. Tradycyjnie danie podaje się z kluseczkami z mąki ...

dawno temu

Wilgoć w Hanoi

... . Między nimi kobiety lepią ryżowe kluseczki nadziewane miodem. Pyszne i tanie. Późnym popołudniem wprost z rozgrzanej ulicy znów wyruszamy nad wodę. Wodny Teatr Lalek co wieczór gra przy pełnej sali ...

dawno temu

Zupki dla niemowląt

... , zagotuj zupkę. Podawaj zupkę przestudzoną. Dobrze smakuje z kluseczkami lub chlebkiem. A Ty jakie zupki gotujesz swojemu maleństwu?  ...

dawno temu

Kluski śląskie

... ciasto tak, by nie kleiło się do rąk. Krok 2 Z otrzymanej masy należy uformować niewielkiej wielkości nieco spłaszczone kluseczki, a w ich środku zrobić niewielkie wgłębienie – dziurkę na sos. Kluski ...

dawno temu

Poznaj Shirataki Noodles!

... go mogą o kluseczkach jedynie czytać w książkach kucharskich lub oglądać je u znajomych na talerzu. To, o czym piszę, jest już jednak przeszłością. Można być na diecie i jeść takie ilości makaronu, jakie się chce ...

dawno temu

Jeść co się lubi i nie tyć?

... właśnie! Największy problem mają osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez pierożków, kluseczek, bułeczek, kopytek, ziemniaków i ryżu, czyli potraw zawierających mnóstwo węglowodanów, głównie w postaci skrobi ...

dawno temu

Powiązane Tematy