Składniki:
- 350 g mąki,
- 2 łyżki tłuszczu - masła, oleju, oliwy lub smalcu (smalec najlepszy :),
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Jak przyrządzić?
Jajko rozbić, lekko posolić, wlać do głębokiej miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia i mieszając drewnianą łyżka powoli dolewać tyle wody aby powstało gęste ciasto, które łatwo można mieszać łyżką. Zostawić w ciepłym miejscu aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, w tym czasie należy zagotować w dużym garnku posoloną wodę. Łyżeczką maczaną we wrzątku należy nabierać ciasto i wrzucać do wrzącej wody - trzeba to robić szybko. Wyławiać po wypłynięciu + 2 minuty.
Jak podawać?
Podawać jako dodatek do gulaszu lub tak jak kopytka - z jakimś sosem.
Uwagi:
Ugotowane kluseczki przelać zimną wodą (zahartować)i wrzucić do rondla z rozgrzanym tłuszczem, krótko obsmazyć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Autor | bromba |