Składniki:
- kurczak,
- przyprawy: zioła prowelsandzkie, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona.
Jak przyrządzić?
Kurczaka około 1,50 kg sprawić (t/j. oczyścić, usunąć resztki piór, umyć pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć.
Z wierzchu natrzeć solą, posypać pieprzem i ostrą zmieloną papryką. Do butelki po piwie 0,5 litra wlać 3/4 wody, wsypać do butelki szczyptę ziół, pieprzu i tymianku. Kurczaka nadziać na butelkę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po zabrązowieniu skurki kurczaka, zmiejszyć temperaturę do 100-120 stopno C.Proces pieczenia zakończyć, gdy mięso będzie odchodzić od kości. Kurczak jest w suchej, chrupiącej skórce, a w środku jest miękki i soczysty. Podajemy z chlebem, surówką i PIWEM TYSKIM! Smacznego!
Jak podawać?
Na ciepło i tyko z piwem TYSKIM!
Uwagi:
Nie przesadzajmy z pieczywem, bo w nim jest za dużo mąki!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | smakosz |