Kurczak z butelki

Przepis kulinarny

Składniki:

- kurczak,
- przyprawy: zioła prowelsandzkie, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona.

Jak przyrządzić?

Kurczaka około 1,50 kg sprawić (t/j. oczyścić, usunąć resztki piór, umyć pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć.

Z wierzchu natrzeć solą, posypać pieprzem i ostrą zmieloną papryką. Do butelki po piwie 0,5 litra wlać 3/4 wody, wsypać do butelki szczyptę ziół, pieprzu i tymianku. Kurczaka nadziać na butelkę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po zabrązowieniu skurki kurczaka, zmiejszyć temperaturę do 100-120 stopno C.Proces pieczenia zakończyć, gdy mięso będzie odchodzić od kości. Kurczak jest w suchej, chrupiącej skórce, a w środku jest miękki i soczysty. Podajemy z chlebem, surówką i PIWEM TYSKIM! Smacznego!

Jak podawać?

Na ciepło i tyko z piwem TYSKIM!

Uwagi:

Nie przesadzajmy z pieczywem, bo w nim jest za dużo mąki!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt11 zł
Autorsmakosz

Kurczak z butelki: Podobne przepisy

Kurczak z butelki: wypróbuj również

Powiązane Tematy