Biały sos serowy

Przepis kulinarny

Składniki:

- rosół/wywar z kostki rosołowej,
- ser żółty (miękki) mogą być wiórki,
- rosół/wywar z kostki rosołowej (kurczak),
- mąka,
- masło,
- śmietana,
- przyprawy: vegeta, bazylia, oregano, czosnek granulowany.

Jak przyrządzić?

Robimy zasmażkę (do rozpuszczonego masełka - ok. 2 łyżek - dodajemy mąkę -łyżkę- i mieszamy żeby nie zrobiły się kulki). Dodajemy rosół lub wywar i mieszamy do odpowiedniej konsystencji sosu. Gdy sos się zagotuje dodajemy wg uznania przyprawy (dużo czosnku) i wrzucamy ser. Pozwalamy mu się rozpuścić i lekko rozprowadzamy śmietaną. Voila!

Jak podawać?

Na gorąco, bo gdy zrobi się zimny robi się na nim "kożuch". Bardzo dobrze smakuje z makaronem, ziemniakami czy ryżem. Można podawać do filetów z kurczaka w panierce. Mi smakuje. Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt4 zł
Autoralho porro

Biały sos serowy: Podobne przepisy

Biały sos serowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy