Składniki:
- rosół/wywar z kostki rosołowej,
- ser żółty (miękki) mogą być wiórki,
- rosół/wywar z kostki rosołowej (kurczak),
- mąka,
- masło,
- śmietana,
- przyprawy: vegeta, bazylia, oregano, czosnek granulowany.
Jak przyrządzić?
Robimy zasmażkę (do rozpuszczonego masełka - ok. 2 łyżek - dodajemy mąkę -łyżkę- i mieszamy żeby nie zrobiły się kulki). Dodajemy rosół lub wywar i mieszamy do odpowiedniej konsystencji sosu. Gdy sos się zagotuje dodajemy wg uznania przyprawy (dużo czosnku) i wrzucamy ser. Pozwalamy mu się rozpuścić i lekko rozprowadzamy śmietaną. Voila!
Jak podawać?
Na gorąco, bo gdy zrobi się zimny robi się na nim "kożuch". Bardzo dobrze smakuje z makaronem, ziemniakami czy ryżem. Można podawać do filetów z kurczaka w panierce. Mi smakuje. Smacznego.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | alho porro |