Składniki:
- 1 kg mąki,
- 5 jaj,
- 1/2 szklanki cukru,
- 150 g miękkiego masła lub margaryny,
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 10 dag drożdży,
- marmolada lub dżem do nadzienia.
Jak przyrządzić?
1. Drożdze rozpuścić w śmietanie.
2. Cukier utrzeć z masłem oraz 3 całymi jajami i 2 żółtkami (pozostałe białka odstawić - przydadzą się później).
3. Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto jak na makaron.
4. Zagniecione ciasto podzielić na 5-6 częsci. Następnie każdą część rozwałkować na cienki placek. Placek podzielić na 8 trókątów (jak tort).
5. Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady (przy krószej krawędzi) a następnie zawinąć formojąc rogalik.
6. Uformowane rogaliki umoczyć w białku i cukrze, a następnie układać na natłuszczonej blasze.
7. Piec w 180-200st.C na złoty kolor (ok. 20-25 min.).
Potrzebne przybory:
Wałek, stolnica.
Uwagi:
Do nadzienia najlepiej nadaje się twarda (!) marmolada, ponieważ nie wypływa z rogalików podczas pieczenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 40-50 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | anklep |