Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg mąki,
- 5 jaj,
- 1/2 szklanki cukru,
- 150 g miękkiego masła lub margaryny,
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 10 dag drożdży,
- marmolada lub dżem do nadzienia.

Jak przyrządzić?

1. Drożdze rozpuścić w śmietanie.

2. Cukier utrzeć z masłem oraz 3 całymi jajami i 2 żółtkami (pozostałe białka odstawić - przydadzą się później).

3. Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto jak na makaron.

4. Zagniecione ciasto podzielić na 5-6 częsci. Następnie każdą część rozwałkować na cienki placek. Placek podzielić na 8 trókątów (jak tort).

5. Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady (przy krószej krawędzi) a następnie zawinąć formojąc rogalik.

6. Uformowane rogaliki umoczyć w białku i cukrze, a następnie układać na natłuszczonej blasze.

7. Piec w 180-200st.C na złoty kolor (ok. 20-25 min.).

Potrzebne przybory:

Wałek, stolnica.

Uwagi:

Do nadzienia najlepiej nadaje się twarda (!) marmolada, ponieważ nie wypływa z rogalików podczas pieczenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje40-50
Przybliżony koszt10 zł
Autoranklep

Rogaliki drożdżowe z marmoladą: Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą: wypróbuj również

Rogaliki z marmoladą

... , a także wyjazdów nad jezioro. Zamiast pełnych cukru i konserwantów słodkich bułek nie zawsze pierwszej świeżości lepiej jest przygotować rogaliki z nadzieniem marmoladowym domowej roboty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić ...

dawno temu

Przepis na rogaliki

... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim dzieciom do szkoły albo poczęstować nimi kolegów i koleżanki z pracy. ... , podczas gdy równie świetnie się on sprawdza z dżemem, powidłami bądź czekoladą. Poza ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Babka drożdżowa

... także przypisać mu wyjątkowy aromat, który zdarza się nam odnaleźć w trakcie porannego spaceru w pobliżu piekarni. Istnieje tylko jedna droga pozwalająca nam ożywić dawne wspomnienia, jaką jest samodzielne upieczenie ciasta drożdżowego. ... ...

dawno temu

Poznaj klasyczny przepis na pulchne, drożdżowe racuchy!

... racuchy drożdżowe. Kochają je nie tylko najmłodsi, ale i dorośli, którym nieodłącznie kojarzą się z latami dzieciństwa. Obejrzyj ten krótki film i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne, pulchne racuchy. ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w wersji light

... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe kilogramy. ... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... to lubią chyba wszyscy, doceniając jego lekkość, puszystość i to, że trudno się nim „przejeść”, bo nie pozostawia przykrego uczucia ciężkości w żołądku. Dla tych więc, którzy w tym roku pofolgują sobie z jedzeniem innych świątecznych potraw, ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe. Przepis na ciasto półfrancuskie ...

dawno temu

Przepis na oponki

... działać na naszą sylwetkę niż wieczne okresowe odmawianie sobie przyjemności, prowadzące w końcu do próby odrobienia straconych okazji spróbowania ciasta drożdżowego albo cukierków krówek. Ważne ... formę, możemy z murowanym rezultatem sięgać po ...

dawno temu

Pączki domowe

... . Rodzaje pączkówPączki z marmoladą zna chyba każdy z nas, bo to jedna z najpopularniejszych form tych wypieków. Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić pączki, należy dowiedzieć się, jakie ich rodzaje ... . Po pierwsze zatem możemy przygotować ...

dawno temu

Dżem, konfitura, powidła - jak je odróżnić?

... 1988611 Dżem, konfitura, marmolada i powidła to nie ten sam produkt. Według rozporządzenia ministra w dżemie producent może użyć najmniej owoców, bo tylko 35 gramów na 100 gramów produktu ...

dawno temu

Maseczka z drożdży

... się skórze i pozbyć uporczywych wyprysków. Maseczkę nakładamy na ok. 15 minut, a następnie zmywamy zimną wodą. Jak działa maseczka drożdżowa? Sok z cytryny ma właściwości tonizujące i usuwające przebarwienia ...

dawno temu

Przepis na babkę piaskową

... dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze zabrać można nad jezioro.p { margin-bottom: 0.21cm; }Jest ona także wspaniałą alternatywą dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze można zabrać ze ...

dawno temu

Przepisy na faworki

... i przede wszystkim pyszne, bowiem czas postu i ścisłej diety nastąpi później. Mamy tu więc do czynienia z pączkami nadzianymi marmoladą, budyniem albo czekoladą czy też ciastkami karnawałowymi ze względu ... w prostokąty, wywinąć i smażyć ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Maseczka z drożdży - domowy sposób na trądzik

... historię o maseczce drożdżowej. Być może będziesz zaskoczona, ale maska drożdżowa skutecznie zwalcza niedoskonałości skóry. Doskonale oczyszcza skórę mieszaną i tłustą. Co ciekawe, jej wykonanie ... – kiedy zadziała 49247 Rób sobie maseczkę ...

dawno temu

Ciastka gniazdka

... do czynienia z ogromną różnorodnością smaków, struktur, zapachów, a nawet kolorów. Jedni z nas z rozrzewnieniem wspominają smak jeszcze ciepłej bułki drożdżowej jagodzianki, dopiero co wyjętej z pieca ... , podczas gdy inni nigdy nie zapomną ...

dawno temu

Powiązane Tematy