Składniki:
- 500g mąki,
- 250g margaryny,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50g drożdży,
- 5 łyżek mleka,
- 2 jajka,
- 2 op. cukru waniliowego,
- szczypta soli, - powidła, - cukier puder do posypania rogalików.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego i soli wyrobić ciasto. (Ciasto jest sypkie, ale po krótkim ugniataniu zrobi się OK. Będzie aż lepkie.) Gotowe podzielić na pół, owinąć w folię i włożyć na 2-3 godz. do lodówki /naprawdę/. Po wyjęciu już nie gnieść, tylko podsypane mąką rozwałkować na grubość ok. 3mm w kształcie koła. Koło podzielić na kilka części (tak jak pizzę). Na powstałe trójkąciki, z brzegu kłaść powidła. Formować rożki i wygiąć w rogaliki. Piec na natłuszczonej blasze przez 20 min. w temp. 200 C. Jeśli się przypalają, to wstawić na wyższą półkę piekarnika. Po wyjęciu oblewam je lukrem, ale można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Miska, wałek lub butelka, nóż.
Uwagi:
Gdy zrobiłam je pierwszy raz musiałam przyrzec mężowi i dzieciom, że ostatni raz zrobiłam je tylko z jednej porcji. Zjedli je zanim ostygły. (Dzieciom robię bez powideł/. Lubię je robić, bo nie muszą rosnąć drugi raz.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo (z lukrem) |
Autor | kryśka |