Składniki:
- 500 ml śmietanki 12% lub mleka,
- 500 ml lodów śmietankowych,
- 8 łyżeczek czekolady w proszku,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 30 ml rumu,
- 4 łyżeczki cukru,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki tartej czekolady do posypania.
Jak przyrządzić?
Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Zagotować mleko lub śmietankę 12% z czekoladą w proszku. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzoną czekoladę zmiksować z cukrem i schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Schłodzoną czekoladę wymieszać z lodami i rumem. Przelać do kieliszków lub szklanek. Przybrać bitą śmietaną, posypać czekoladą i podawać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Milena |