Składniki:
- szklanka mąki,
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- owoce do wyboru (truskawki, jagody, wiśnie, śliwki; mogą być mrożone).
Jak przyrządzić?
Ubić piane z białek,dodać cukier ubijać dalej,na końcu włożyć żółtka. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,wreszcie wlać ciepłą rozpuszczoną margaryne. Wszystko dokładnie połączyć. Do wysmarowanej tłuszcam i wysypanej tartą bułką średniej tortownicy wylać ciasto i dość grubą warstwą ułożyć owoce. Można zostawić trochę ciasta i polać nim owoce lub posypać je kruszonką, można też ubić pianę z 2 biłek i połowy szklanki cukru i wyłożyć na owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż ciasto się zrumieni.
Jak podawać?
Mikser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Maria |