Składniki:
- 0,5 kg marchewki,
- 1 duży ząbek czosnku,
- oregano,
- sól,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżki octu winnego (z białego wina).
Jak przyrządzić?
Gotujemy marchewkę w skórce, wystudzoną obieramy, kroimy w podłóżne plastry. Układamy na talerzu. Czosnek miażdżymy, dodajemy do oliwy z oregano, wlewamy ocet, doprawiamy solą. Tak przygotowanym sosem polewamy marchewkę, tak aby cała była zalana. Wstawiamy do lodówki na ok. 45min. Pycha!
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi potrawy na ostro, może dodać więcej czosnku i octu. Dobrze schłodzona lepiej smakuje.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | cleo |