Składniki:
- 1 kg filetów z morszczuka lub mintaja,
- słoiczek przecieru pomidorowego,
- 250 ml ketchupu,
- puszka ananasów,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano lub majeranku,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
RYBA:Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i smażymy tak jak kotlety schabowe (obtoczone najpierw w jajku potem w tartej bułce) na złoty kolor.SOS:Ananasy kroimy w mniejsze kawalki (plaster na 12 kawłków) i przysmażamy w garnku na 2 łyżkach oleju. gdy zrobi się szklisty wlewamy sok z puszki i gotujemy ok. 5 minut. potem dodajemy przecier pomidorowy, ketchup i szklanke wody zioła i przyprawy. wszystko razem gotujemy ok.15 minut. Do naczynia, w którym będziemy podawac potrawe wlewamy tyle gorącego sosu aby przykryc dno, potem pojedyncza warstwa ryb, sos, ryby, sos i tak do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być sos. Rybę wkładamy na noc do lodówki. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, naczynie, w którym będziemy podawac potrawę.
Jak podawać?
Ja podaję w szklanym naczyniu z przeźroczystego szkła.
Uwagi:
Nie przejmujmy sie duzą ilością sosu. panierka z ryby go wchłonie.Pamietajmy, aby rybę przekładać gorącym sosemmoi znajomi wolą tę potrawę na gorąco zaraz po przygotowaniu, jednak mi najbardziej smakuje zimna na drugi dzień.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | olka |