Składniki:
- 30 dag podłóżnych biszkoptów,
- 2 serki mascarpone,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżek cukru,
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml alkoholu likieru amaretto (migdałowy),
- 2 łyżki ciemnego kakao.
Jak przyrządzić?
w miseczce kawę zalej 2 szklankami gorącej wody, dodaj alkohol i ostudź.
Oddziel białka od żółtek, do żółtek dodaj 3/4 cukru i ucieraj, dodaj serek marcepone i najpierw wymieszaj łyżką a potem mikserem, ubij pianę z białek z resztą cukru, połącz z masą serową.
Bierz po biszkopcie zanurzaj w kawie z alkoholem i układaj w formie pierwszą warstwę, pokryj warstwę biszkoptów kremem posyp kakaem, następnie wyłóż drugą warstwę biszkoptów pokryj resztą kremu i wstaw deser do lodówki na ok. 5 godzin a najlepiej na całą noc. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu kakaem.
Potrzebne przybory:
Mikser, 3 miski, małe sitko, łyżka porcelanowa lub szklana (w żadnym wypadku metalowa czy drewniana), foremka szklana format A4.
Jak podawać?
Kroić w kwadraty lub prostokąty według biszkoptów.
Uwagi:
Możesz zwiększać lub zmniejszać ilość alkoholu w napaże według własnego gustu smaku. Zamiast likieru amaretto możesz użyć rumu koniaku lub żubrówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | TUNIA |