Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki piwa jasnego,
- 1 kostka margaryny,
- dżem, powidła lub marmolada.
Jak przyrządzić?
Schłodzoną w lodowce margarynę zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, piwo i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodowce. Następnie rozwałkować na grubość około o,5 cm, wykrawac kwadraty wielkości 6x6 cm., na każdy kwadracik ukladać po pół łyżeczki nadzienia i złożyć po przekątnej (jak chusteczke. Koniec skleić. Piec w nagrzanym piekarniku do 150-160 st. około 20 minut. Po upieczeniu jeszcze gorace obsypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Pyszne na przekaskę do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |