Kurczak z Mozambiku

Przepis kulinarny

Składniki:

- udka z kurczaka (ilość dowolna),
- czerwona cebula,
- chilli (świeże lub w proszku),
- świeży czosnek,
- pomidory z puszki lub świeże (lepsze z puszki),
- porto (wino),
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Udka podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę w półplasterki, chilli, świeży wyciśnięty czosnek, pomidory w kawałkach lub te z puszki, sól i pieprz do smaku i zalewamy to wszystko winem. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu. SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, rondel lub patelnia, wyciskacz do czosnku, otwieracz do puszki, drewniana łyżka.

Jak podawać?

Można z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Uwagi:

Potrawa z kuchni afrykańskiej, którą robiła na ekranie (zapomniałam jaki kanał) pewna murzynka. Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
AutorMonike

Kurczak z Mozambiku: Podobne przepisy

Kurczak z Mozambiku: wypróbuj również

Powiązane Tematy