Składniki:
- udka z kurczaka (ilość dowolna),
- czerwona cebula,
- chilli (świeże lub w proszku),
- świeży czosnek,
- pomidory z puszki lub świeże (lepsze z puszki),
- porto (wino),
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Udka podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę w półplasterki, chilli, świeży wyciśnięty czosnek, pomidory w kawałkach lub te z puszki, sól i pieprz do smaku i zalewamy to wszystko winem. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu. SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, rondel lub patelnia, wyciskacz do czosnku, otwieracz do puszki, drewniana łyżka.
Jak podawać?
Można z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Uwagi:
Potrawa z kuchni afrykańskiej, którą robiła na ekranie (zapomniałam jaki kanał) pewna murzynka. Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Monike |