Składniki:
- ryż,
- jabłka,
- cukier,
- ew. cukier wanilinowy,
- cynamon,
- trochę oleju lub masła,
- śmietana.
Jak przyrządzić?
Jesień tuż tuż, już za chwilę bedziemy piec jabłeczniki i robić marmolady, a ja proponuję zapiekankę ryżowo-jabłeczną.Ilość składników zależy od naszych upodobań i liczby osób do poczęstowania. Np. 2-3 torebki ryżu i ok. 8 jabłek.Gotujemy ryż na sypko, nie powinien być rozgotowany.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.Żaroodporne szklane naczynie wysmarowujemy tłuszczem. Następnie układamy w nim warstwowo na przemian warstwę ryżu, warstwę startych jabłek, posypujemy cukrem i jeśli ktoś lubi cukrem wanilinowym i cynamonem i na to kolejne warstwy (powinno ich być 2-3), ostatnią warstwą ryż .Przykrywamy żaroodporną pokrywką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w średniej temperaturze aż zewnętrzna warstwa ryżu zacznie gdzieniegdzie przybierać delikatny złocity kolor. Trzeba pilnować żeby nie przypalił się spód.Smacznego!
Potrzebne przybory:
Tarka, naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Podajemy gorąca, porcje zapiekanki polewamy śmietaną.Można odgrzewać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |