Składniki:
- 8 bialek,
- 20 dkg cukru,
- 3 żółtka,
- 10 dkg orzechów posiekanych włoskich,
- 10 dkg wiórek kokosowych,
- 10 dkg rodzynek,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki, delikatnie wymieszać i upiec ciasto(ok. 35 min.).
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 2 opakowania delicji,
- kawa,
- spirytus,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 2 budynie śmietankowe,
- 3/4 litra wody.
(PRZEPIS NA BLASZKĘ)
Jak przyrządzić?
Przygotowanie kremu:
Sok z brzoskwiń zagotowac z 3 łyżkami cukru, budyń rozprowadzić z wodą, dodać łyżkę mąki i żółtka roztrzepać wlać do gotującego soku z brzoswin; kiedy sie ugotuje wystudzic.
Margarynę utrzec dodać i dodawać po jednej łyżce budyniu.
Rozpuścić galaretki.
Na placek wyłożyć polowę masy, na to położyć delicje namoczone w kawie ze spirytusem, na to połowę masy, na masę pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Renata |