Krewetki po senegalsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 25 dkg krewetek (mogą być mrożone),
- masło,
- 1 duża cebulka,
- 2 czerwone papryki (małe),
- 3 pomidory,
- ok. 0,5 l bulionu,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Cebulke i papryke kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy masło (ilość masła wg uznania), dodajemy pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą delikatnie podsmażone dodajemy krewetki i smażymy ok. 8 min. Podlewamy bulionem (np. bulionem z kostki wołowej). Dusimy na wolnym ogniu ok. 25 min. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostke. Dodajemy do reszty na patelni i dusimy jeszcze ok 10 min. Przyprawiamy do smaku i gotowe :)

Potrzebne przybory:

Patelnia, nóż, deska, łyżka...

Jak podawać?

Potrawe podawać z ryżem. Najlepiej jeść ją pałeczkami wtedy jest większa zabawa :)

Uwagi:

Można zrobić wersje ostrą dodając papryczki chili.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt14 zł
AutorMagda_Lena

Krewetki po senegalsku: Podobne przepisy

Krewetki po senegalsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy