Składniki:
- 25 dkg krewetek (mogą być mrożone),
- masło,
- 1 duża cebulka,
- 2 czerwone papryki (małe),
- 3 pomidory,
- ok. 0,5 l bulionu,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulke i papryke kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy masło (ilość masła wg uznania), dodajemy pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą delikatnie podsmażone dodajemy krewetki i smażymy ok. 8 min. Podlewamy bulionem (np. bulionem z kostki wołowej). Dusimy na wolnym ogniu ok. 25 min. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostke. Dodajemy do reszty na patelni i dusimy jeszcze ok 10 min. Przyprawiamy do smaku i gotowe :)
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, deska, łyżka...
Jak podawać?
Potrawe podawać z ryżem. Najlepiej jeść ją pałeczkami wtedy jest większa zabawa :)
Uwagi:
Można zrobić wersje ostrą dodając papryczki chili.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | Magda_Lena |