Sk艂adniki:
oczyszczony karp ok.1,2 kg, ziemniaki, przyprawy do marynaty: 3 lyzki 3% octu, tymianek, majeranek,kolendra, sol, pieprz, czosnek wg uznania. Sos do ryby: 3/4szklanki majonezu, 1-2 zabki czosnku, 1 lyzka posiekanej natki pietruszki, 2 lyzki pokrojonych drobno korniszonkow lub marynowanych grybkow, 1 lyzka octu, 4 lyzki posiekanych orzechow wloskich. Jeszcze olej i troche masla.
Jak przyrz膮dzi膰?
Przygotowac marynate, ktora natrzec rybe - niech polezy co najmniej 30-40minut. Nastepnie pokroic rybe w dzwonka i ulozyc ja w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Gotowane wczesniej przez 10 minut ziemniaki w mundurkach (leniwi moga ugotowac obrane) ulozyc wokol ryby i posmarowac wszystkie odrobina masla (jesli ktos woli moze polac olejem). Piec w temperaturze 200 stopni, az ryba i ziemniaki dobrze sie przyrumienia - ok.40 minut. Z podanych skladnikow przygotowac sos - bedzie gesty, naklada sie go lyzka. Pycha!
Potrzebne przybory:
Wyciskacz do czosnku
Jak podawa膰?
Ja zapiekam w brytfance zaroodpornej i w niej podaje, sos osobno - kazdy nabiera sobie wg uznania, kladac obok ryby czy ziemniakow.
Uwagi:
Karp nie moze byc zbyt duzy, bo bedzie za tlusty, najlepszy jest z jezior (sazan). Zamiast kroic grzybki czy ogorki mozna kupic do sosu gotowy sos tatarski. Proporcje do sosu proponuje zwiekszyc, poniewaz smakuje wysmienicie z ziemniakami, pieczywem, miesem. Ziemniaki pieczone sa pyszne, wiec tez moze byc ich tyle, ile chcemy(nawet upieczone osobno). Rybe mozna odgrzewac. Polecam.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Karibe |