Sledzie w sosie rozowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- w zaleznosci od tego na ile osob chcemy przygotowac - kupujemy sledzie - nie marynowane tylko takie ktore sie nastepnie marynuje w occie czy oleju
- kwasna smietana (taka jak na mizerie)
- przecier pomidorowy
- cebula
- sol i pieprz do smaku
- cytryna

Jak przyrządzić?

Sledzie pokroic w niewielkie kawalki - tak aby jeden nabity na widelec mogl zmiescic sie do buzi:)), leko skropic je sokiem z cytryny, lekko posolic i wstawic do lodowki na 2, 3 godzinkiCebule obrac i pokroic w kolka ale bardzo bardzo cieniutko.Do smietany dodajemy przecieru pomidorowego tyle aby przybrala ladny kolorek i nastepnie dodajemy sol i pieprz wedle uznania i pokrojona cebule.Nie podaje dokladnej ilosci skladnikow bo ja wszystko robie "na oko" jesli bedzie wiecej cebulki to sosik bedzie gestszy :))Nastepnie sledzie zalewamy tak przygotowanym sosikiem, podajemy na polmisku, mozna przybrac listkami zielonej pietruszki i starta skorka z cytrynki.

Potrzebne przybory:

salaterka, noz, deska do krojenia, polmisek, tarka (do skorki z cytryny)

Jak podawać?

Przepis ten jest znakomity jako przekaska np: po obiedzie, kiedy to "chlopy" chca sie czegos napic - swietna zagryzka!!! polecam !!!!!!!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćprosty
AutorDora

Sledzie w sosie rozowym: Podobne przepisy

Sledzie w sosie rozowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy