Sk艂adniki:
- w zaleznosci od tego na ile osob chcemy przygotowac - kupujemy sledzie - nie marynowane tylko takie ktore sie nastepnie marynuje w occie czy oleju
- kwasna smietana (taka jak na mizerie)
- przecier pomidorowy
- cebula
- sol i pieprz do smaku
- cytryna
Jak przyrz膮dzi膰?
Sledzie pokroic w niewielkie kawalki - tak aby jeden nabity na widelec mogl zmiescic sie do buzi:)), leko skropic je sokiem z cytryny, lekko posolic i wstawic do lodowki na 2, 3 godzinkiCebule obrac i pokroic w kolka ale bardzo bardzo cieniutko.Do smietany dodajemy przecieru pomidorowego tyle aby przybrala ladny kolorek i nastepnie dodajemy sol i pieprz wedle uznania i pokrojona cebule.Nie podaje dokladnej ilosci skladnikow bo ja wszystko robie "na oko" jesli bedzie wiecej cebulki to sosik bedzie gestszy :))Nastepnie sledzie zalewamy tak przygotowanym sosikiem, podajemy na polmisku, mozna przybrac listkami zielonej pietruszki i starta skorka z cytrynki.
Potrzebne przybory:
salaterka, noz, deska do krojenia, polmisek, tarka (do skorki z cytryny)
Jak podawa膰?
Przepis ten jest znakomity jako przekaska np: po obiedzie, kiedy to "chlopy" chca sie czegos napic - swietna zagryzka!!! polecam !!!!!!!!!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Dora |