Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 80 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g letniego mleka
obłożenie:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 zapach cytrynowy
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 600 g kwaskowych jabłek
polewa:
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
1. Składniki na ciasto dobrze zagnieść, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce.
2. Ser utrzeć z cukrem, mlekiem i zapachem cytrynowym.
3. Jabłka obrać, wykroić gniazda, podzielić na cząstki.
4. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem, o śr. 26 cm, formując 2 cm brzeg. Na cieście rozsmarować ser i ułożyć jabłka. Piec 20 min. w 200 stopniach.
5. Składniki polewy wymieszać, polać upieczone ciasto. Piec ponownie w 200 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |