Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 30 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 opakowania suszonych drożdży
- 1/8 l letniego mleka
polewa:
- 150 g jogurtu
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 30 g mąki kukurydzianej
- 500 g węgierek
Jak przyrządzić?
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, robimy zagłębietnie i wlewamy w nie letnie mleko. Mieszamy i to rzadkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrościęcia.
2. Gdy ciasto urośnie dodajemy żółtko, rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy dotąd aż będzie gładkie, zwarte i będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrościęcia.
3. Gdy ciasto urośnie wykładamy nim tortownicę o śr. 26 cm formując 3 cm brzeg. Znów pozostawiamy przykryte ok. 20 min.
4. Śliwki układamy na cieście miąższem do góry.5. Mieszamy wszystkie składniki polewy, polewamy śliwki. Pieczemy 35 min. w 200 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |