Składniki:
- pół opakowania makaronu typu farfalle (kokardki)- może być też inny
- ok. 500g pieczarek
- puszka tuńczyka w oleju
- kubeczek śmietany 18%
- cebula
- czosnek
- pietruszka
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przełożyć do garnka i dodać trochę oliwy z oliwek aby sie nie skleił. Cebule i czosnek poszatkowac na drobno i smażyć na maśle (!!!) aż do zeszklenia; dodać pieczarki i dusić aż odparuje woda z patelni; do wszystkiego dodać odsączonego tuńczyka, chwile posmażyć, dodać śmietanę i dokladnie ją rozprowadzić! Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny! Dodać dużą ilość poszatkowanej natki pietruszki i gotować chwilke, az sos zgetnieje! Na koncu dodać makaron i dobrze wymieszac!
Uwagi:
Potrawa - palce lizac! Zawsze jak mam ochotę na coś pysznego to szybko sobie tę potrawę majstruję :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | kobierkowa |