Składniki:
500gr makaronu Penne,
1 paczka łososia wędzonego,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
sól,
pieprz (najlepiej biały)
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente), łososia drobno kroimy.Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszamy a na koniec dolewamy mleko i mieszamy aż zgęstnieje. W ten sposób uzyskujemy sos beszamelowy, do którego dodajemy łososia, solimy i pieprzymy do smaku.Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.
Uwagi:
Proste i oryginalne, ale przede wszystkim pyszne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |