Składniki:
Przepis na 3 kg skrzydełek z kurczaka:- 2 małe katchupy pikantne- 1 łyżka duża gorczycy- 3-4 łużki miodu- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego- 1-2 łyżeczek curry- 1-2 łeżeczek wegety lub jarzynki- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku- 1 łyżeczka papryki chili(jak ktoś lubi bardzo ostre to jeszcze można dodać parę kropel tabasco)
Jak przyrządzić?
Skrzydełka oczywiście myjemy i odcinamy "pazurki"te co wystają z boku. Następnie skrzydełka dzielimy na pół. Składniki, tj. ketchup, miód, gorczycę i resztę mieszamy razem. Kolejność dowolna. Sos przyrządzamy w dużej misie lub garnku aby zmieściły się nam skrzydełka. Do tak przygotowanego sosu wkładamy skrzydełka i mieszamy aby sos pokrył skrzydełka. Całość schładzamy w lodówce na 3-24godz (zależy jak kto jest głodny i cierpliwy).Pieczemy ok. 1,5 - 2 godz. co jakiś czas obracając skrzydełka. Piec bez termoobiegu bo nam drób wyschnie. Najlepsze są jednak odgrzewane na drugi dzień dlatego warto przyżądzić więcej.
Jak podawać?
sposób podawania dowolny: super z ryżem lub po swojsku z chlebem - pycha
Uwagi:
Po przygotowaniu sosu nie martwcie się, że jest go mało w stosunku do ilości skrzydełek. W trakcie pieczenia drób puści wodę, sos nabierze objętości i troche się rozrzadzi.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Andrzej |