Składniki:
pół kapusty pekińskiej, 4 pieczarki, 1papryka czerwona, pol ogorka swiezego, fasola z puszki, 6 oliwek, ser feta(mniej niz pol pudelka), szczypiorek, pomidor, sol, pieprz.
Skladniki na sos czosnkowy: maly jogurt naturalny, lyzka stolowa majonezu, 2 zabki czosnku, troche bialego pieprzu i szczypta (malutka) soli.
Jak przyrządzić?
Pekinke kroimy w drobne paseczki, nastepnie kroimy szczypiorek i pomidora, dodajemy fasole, papryke pokrojona w paseczki, pokrojony ogorek, oliwki kroimy na takie koleczka, w miedzyczasie parzymy pieczarki (czyli kladziemy do miseczki cale pieczarki i zalewamy je wrzatkiem na ok. 5 minut, potem je odsaczamy na reczniku papierowym). Gdy pieczarki sa gotowe, kroimy je w plastereczki (cieniutkie, pieczarka ma miec zachowany swoj pieczarkowy ksztalt), dodajemy sos czosnkowy (lyzka stolowa majonezu do jogurtu naturalnego, 2 rozdrobnione zabki czosnku, troszke soli i bialego pieprzu, mieszamy), otrzymany sosik dodajemy do suroweczki, na koncu gdy salatka jest doladnie wymieszana z sosem, dodajemy fete pokrojona w kwadraciki i tez lekko mieszamy.
Uwagi:
Jezeli ktos lubi jak surowka jest bardziej miekka, to radze po skrojeniu kapusty dodac do niej szczypiorek i przyprawy, wygniesc ja lekko reka i odstawic zeby zmiekla (ok. 10 minut)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Kaja |