Składniki:
450 g makaronu spaghetti,
1 łyżka stolowa oleju,
1 słoik sosu do makaronu z pieczarkami Pudliszki,
350g mięsa mielonego,
przyprawa do spaghetti,
0,6 kg sera żółtego
Jak przyrządzić?
Wstawić wodę na makaron. Dodać łyżkę oleju. Kiedy woda zaczyna wrzeć wrzucić spaghetti. Gotować do momentu kiedy makaron zrobi się miękki. Kiedy gotuje się w makaron, podsmażyć mięso na patelni bez tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodać słoik sosu Pudliszki. Dodać szczyptę przyprawy do spaghetti według uznania. Razem wszystko wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Zetrzeć ser na cienko. Odcedzić ugotowany makaron, rozłożyć na talerzach. Polać makaron gorącym sosem i wszystko posypać startym serem. Jeżeli ser nie rozpuści się dostatecznie, wstawić spaghetti do mikrofalówki na ok. 1 minutę.
Jak podawać?
Ciepłą razem z czerwonym winem.
Uwagi:
Najlepiej smakuje z lapką czerwonego włoskiego wina półwytrwnego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | luk_woz |